blog-post

2019 IWGDF guidelines - 2019 IWGDF Rehberi

author image

Uluslararası Diyabetik Ayak Çalışma Grubu (IWGDF) Diyabetik Ayak Korunma ve Yönetimi Pratik Rehberi

Makale Özeti

Diyabetik ayak hastalar ve sağlık sistemi üzerinde küresel ölçekte büyük bir yük oluşturmaktadır. Uluslararası Diyabetik Ayak Çalışma Grubu (IWGDF) diyabetik ayağın önlenmesive diyabetik ayak yönetimi ile ilgili olarak 1999’dan bu yana kanıta dayalı rehberler hazırlamaktadır. IWGDF’un tüm rehberleri 2019’da, literatürdeki sistematik derlemelere ve tüm dünyadan çeşitli alanlardaki uzmanların görüşlerine göre güncellendi. IWGDF’un bu pratik kılavuzunda diyabetik ayağın önlenmesi, sınıflandırma ve tedavi konularının temel ilkeleri altı IWGDF rehberine dayanılarak hazırlanmıştır. Ayrıca, bu ilkeler uyarınca diyabetik ayağın önlenmesi ve başarılı biçimde tedavisi için gereken organizasyon şeması ile ayak taramasında yardımcı olacak bir ek de yer almaktadır.Bu pratik rehberde yer alan bilgilerin diyabetik hastalarla ilgilenen sağlık çalışanlarına yardımcı olması amaçlanmıştır.

Rehberde yer alan bu korunma ve yönetim prensiplerinin uygulanmasının diyabete bağlı alt ekstremite ampütasyonlarını azaltacağı inancındayız. Uluslararası literatürde yer alan birçok çalışma da bu görüşümüzü desteklemektedir. Güncellediğimiz bu pratik rehberin diyabetik ayağın küresel ölçekte sağlık sistemi üzerine getirdiği yükü azaltacağını umuyoruz.

Makalenin tamamını okumak için tıklayın.

Makaleyi Oku

comments powered by Disqus

En Son Sağlık Yazılarımız

blog-post

Diyabet ve Diyabetik Ayak

Diyabet nedir? Diyabet, kan glikozu veya kan şekeri seviyelerinizin çok yüksek olduğu bir hastalıktır. Glikoz yediğiniz …

Doç. Dr. Aytaç Çetinkaya

Diyabetik Ayak Enfeksiyonu ve Yara Bakımı

İletişim