Diyabetik Nöropati (Sinir Hasarı)

  • Doç. Dr. Aytaç Çetinkaya
  • 7 Eylül 2023

Diyabetik Nöropati (Sinir Hasarı)

Diyabetik nöropati, diyabetin sinirlerinize zarar vermesidir. Ayaklarınız, organlarınız ve kaslarınız da dahil olmak üzere vücudunuzdaki farklı sinir türlerini etkileyebilir.

Sinirler, görebilmemiz, duyabilmemiz, hissedebilmemiz ve hareket edebilmemiz için beyin ile vücudumuzun her parçası arasında mesajlar taşır. Ayrıca kalp gibi vücudun farklı hızlarda atmasını sağlayan bölümlerine ve nefes alabilmemiz için akciğerlere de sinyaller taşırlar.

Bu nedenle sinirlerin hasar görmesi tip 1, tip 2 veya diğer diyabet türlerine sahip kişilerde vücudun çeşitli bölgelerinde ciddi sorunlara neden olabilir.

Diyabetik Nöropati Türleri

Diyabetik nöropatinin dört ana türü vardır - aşağıya bakınız.

Bu hastalığa sahip kişilerde bu tiplerden sadece biri veya herhangi bir kombinasyon bulunabilir.

Sağlık ekibiniz size hangi bölgelerin etkilendiğini söylemeli ve yaşadığınız belirtilerle ilgili ne yapmanız gerektiği konusunda tavsiyelerde bulunmalıdır. İhtiyacınız olan tedavi türü nöropatinin türüne bağlı olacaktır.

  • Diyabetik periferik nöropati

  • Diyabetik duyusal nöropati

  • Diyabetik otonom nöropati

  • Diyabetik motor nöropati

Diyabetik Nöropatinin Nedenleri?

Nöropati, diyabetin uzun vadeli komplikasyonlarından biridir.

Zamanla, yüksek kan glikoz (şeker) seviyeleri vücudunuzdaki sinirleri besleyen küçük kan damarlarına zarar verebilir. Bu da temel besinlerin sinirlere ulaşmasını engeller. Sonuç olarak, sinir lifleri hasar görebilir ve yok olabilirler. Bu durum, etkilenen sinirin türüne bağlı olarak vücudunuzun birçok farklı yerinde sorunlara neden olabilir.

Diyabetik Nöropati Geri Döndürülebilir Mi?

Hayır, diyabetik nöropati geri döndürülemez (ancak semptomlar tedavi edilebilir).

Sinirler bir kez hasar gördükten sonra kendilerini onaramazlar.

Ancak kan şekerinizi mümkün olduğunca hedefe yakın tutmak ve kan yağı seviyeleri ile kan basıncını yönetmek gibi dikkatli diyabet yönetimi, hasarın oluşmasını önleyebilir veya zaten bazı semptomlara sahipseniz daha fazla hasarı önleyebilir.

Diyabetik Nöropati için Tedavi

Nöropatinin neden olduğu semptomları hafifletmek için birçok tedavi mevcuttur.

Bunlar arasında bulantı ve kusma için ilaçlar, duyusal nöropati için ağrı kesiciler veya erektil disfonksiyona yardımcı olmak için tedavi yer alabilir.

Kan şekeri seviyenizi hedef aralıkta tutmak ve ayrıca kan yağ seviyenizi (kolesterol) ve kan basıncınızı kontrol altında tutmak da nöropati semptomlarını iyileştirmeye ve sinir hasarının ilerlemesini azaltmaya yardımcı olabilir.

Diyabetik Nöropati Ağrısı

Diyabetik Nöropati Neden Bu Kadar Acı Verir?

Sinirler, ne hissedebileceğimize dair beyne ve beyinden kimyasal mesajlar taşır. Sinirler hasar gördüğünde bu mesajlar düzgün bir şekilde gönderilemez ve bu da duyu veya hislerde bir değişikliğe yol açar. Bu durum uyuşukluk, karıncalanma, yanma, rahatsızlık hissi ya da şiddetli ağrılara yol açabilir.

Bazen bu hisler geceleri daha kötü olabilir. Bunun nedeninden tam olarak emin değiliz, ancak akşamları daha soğuk hava, uzun bir günün sonunda stres ve akşamları ağrıyı daha fazla fark etmeniz anlamına gelen daha az dikkat dağıtıcı şeyle ilgili olabilir.

Herhangi bir tür uzun süreli ağrıyla yaşamak (ister her zaman hissediyor olun ister düzenli olarak ağrı dönemleri geçiriyor olun) çok üzücü olabilir ve ruh sağlığınız ve genel refahınız üzerinde olumsuz bir etkiye sahip olabilir. Başa çıkmakta zorlandığınız düzenli veya sık ağrılar yaşıyorsanız, tavsiye ve destek için aile hekiminize başvurmalısınız.

Diyabetik Nöropatiyi Önlemek için Atabileceğiniz Adımlar

Kan şekeri seviyenizi hedef aralıkta tutarak diyabetik nöropatiden kaçınmaya yardımcı olabilirsiniz, bu da sinirlerinizi besleyen kan damarlarının korunmasına yardımcı olacaktır.

Ayrıca her gün ayaklarınızı kontrol etmeli ve yılda bir kez ayaklarınızı bir sağlık uzmanına kontrol ettirmelisiniz. Ayaklarınızdaki hissi kaybettiğinizi düşünüyorsanız bu özellikle önemlidir. Herhangi bir nöropati belirtisi gösterdiğinizi düşünüyorsanız tavsiye almak için diyabet sağlık ekibinizle konuşun.

Diyabetik Periferik Nöropati

Periferik nöropati en yaygın nöropati türüdür ve beyin ve omurilik dışındaki sinirlerin hasar görmesidir. Özellikle ayak ve ellerdeki sinirleri etkiler ve motor nöropati, duyusal nöropati veya her ikisi birden olabilir. Ayaklarınızdaki sinirler rutin yıllık diyabet kontrolünüz sırasında kontrol edilmelidir.

Diyabetik Duyusal Nöropati

Duyusal nöropati, bize nesnelerin nasıl hissettiğini, koktuğunu ve göründüğünü söyleyen sinirlerin hasar görmesidir. Dokunma, sıcaklık, ağrı ve diğer hislerle ilgili mesajları deriden, kemiklerden ve kaslardan beyne taşıyan sinirleri etkiler. Esas olarak ayaklardaki ve bacaklardaki sinirleri etkiler, ancak insanlar kollarında ve ellerinde de bu tür nöropati geliştirebilirler.

Diyabetli bir kişi için duyusal nöropatinin ana tehlikesi ayaklarda his kaybıdır, özellikle de bunun farkına varmazsanız.

His kaybı tehlikelidir çünkü küçük yaralanmaları fark etmeyebilirsiniz, örneğin çıplak ayakla keskin bir şeye bastığınızda ya da ayakkabınız ayağınıza tam oturmadığında su topladığında.

Göz ardı edilirse, küçük yaralanmalar enfeksiyonlara veya ülserlere dönüşebilir. Bu nedenle diyabet hastasıysanız ayaklarınıza iyi bakmanız önemlidir.

Ayaklarda, Bacaklarda, Ellerde ve Kollarda Duyusal Nöropati Belirtileri

  • karıncalanma ve uyuşma

  • acı hissetme yeteneğinin kaybı

  • sıcaklık değişikliklerini hissetme yeteneğinin kaybı

  • koordinasyon kaybı - eklemlerinizin pozisyonunu hissedemediğinizde yanma veya vurma ağrıları - bunlar geceleri daha kötü olabilir

  • Diyabetli kişilerin ayak ülseri nedeniyle hastaneye yatırılma olasılığı diğer diyabet komplikasyonlarından daha yüksektir. Diyabet hastasıysanız ayak bakımınızla ilgili pek çok bilgimiz var.

Nöropatiniz varsa, Charcot ayağı geliştirme riskiniz daha yüksektir. Bu, diyabetin neden olduğu ciddi ayak komplikasyonlarından biridir. Charcot ayağına neyin sebep olduğu, nasıl tedavi edileceği ve önleneceği hakkında daha fazla bilgiye sahibiz.

Diyabetik Otonom Nöropati

Otonom nöropati, organlarınıza ve bezlerinize bilgi taşıyan sinirlerin hasar görmesidir. Midenizin boşalması, kalbinizin ne kadar düzenli attığı ve cinsel organlarınızın nasıl çalıştığı gibi düşünmek zorunda bile olmadığımız işlevleri kontrol etmeye yardımcı olurlar.

Otonom nöropati örnekleri

  • gastroparezi - yiyeceklerin sindirim sistemi boyunca verimli bir şekilde hareket edememesi. Bunun belirtileri şişkinlik, kabızlık veya ishali içerebilir.

  • Mesane kontrolünün kaybı, inkontinansa yol açar (ne zaman işediğinizi kontrol edememek)

  • düzensiz kalp atışları

  • terleme ile ilgili sorunlar - ya düzgün terleyememe ve sıcağa tahammülsüzlük ya da yemek yeme ile ilgili terleme (gustatory) iktidarsızlık (ereksiyon halinde kalamama).

Motor Nöropati

Motor nöropati hareketi kontrol eden sinirleri etkiler. Bu sinirlerin hasar görmesi, etkilenen sinirlerden mesaj alan kaslarda güçsüzlüğe ve erimeye yol açar.

Motor Nöropati Belirtileri

  • Sinir hasarı,

  • Düşmelere veya düğme iliklemek gibi işleri yaparken sorunlara neden olabilecek kas güçsüzlüğü ve daha az aktif olduğu için kas dokularının kaybolduğu kas erimesi gibi sorunlara yol açabilir.

  • Ayrıca kas seğirmesi ve kramplara da yol açabilir.

comments powered by Disqus

Faydalı Bilgiler

Son Yazılarımızı Okuyun

Diyabetik ayak rahatsızlıkları ve türevleri hakkında faydalı bilgilere ulaşabilirsiniz.

blog image

25 Temmuz 2023

Şeker Hastalığı Ayaklara Vurunca Ne Olur?

Diyabetik ayak, şeker hastalığına bağlı olarak sinir ve damar hasarının yol açtığı ciddi bir komplikasyondur. Ayaklarda his kaybı, yaralar ve enfeksiyon riski artar. Kontrolsüz şeker seviyeleri, ayaklardaki tahribata neden olur. Düzenli kan şekeri izlemesi, ayak hijyeni ve uygun ayakkabı kullanımıyla diyabetik ayak oluşumunu önlemek mümkündür.

Daha fazla oku Details
blog image

1 Haziran 2023

Diyabetik Ayak Enfeksiyonunda Tedavi Hedefleri Nelerdir?

Diyabetik Ayak Enfeksiyonunda Tedavi Hedefleri Nelerdir? Doç. Dr. Aytaç Çetinkaya. Diyabetik Ayak Enfenksiyonu ve Kronik Yara Bakımı

Daha fazla oku Details
blog image

9 Haziran 2023

Diyabetik Ayak Yaralarında Hangi Hastalara Ampütasyon Uygulanmalı?

Diyabetik Ayak Yaralarında Hangi Hastalara Ampütasyon Uygulanmalı? Doç. Dr. Aytaç Çetinkaya. Diyabetik Ayak Enfenksiyonu ve Kronik Yara Bakımı

Daha fazla oku Details
call to action

Diyabetik Ayak Tedavisi

Sizin için en iyi tedaviyi bulmamız için bizimle şimdi iletişime geçin.

Randevu Al
Başarı Hikayeleri